Mer om spelet

Har du gissat idén bakom spelet Gissa flaggan?

Spelets konsept är inte bara att utmana din kännedom om varje lands flagga utan också att utvidga din geografiska uppfattning om världen. Vårt team tycker att det inte bara är färger utan också mycket information om själva landet som står bakom flaggan.

Kort sagt - GuessTheFlag.com är inte bara ett spel utan en kulturell bro och samtidigt en lärobok, som på ett interraktivt sätt ger dig möjligheten att lära känna världen.

GuessTheFlag.com är lösningen till dina geografiska problem. Tack vare Google Maps har du möjligheten att se precis var landet, vars flagga du försöker gissa, ligger. Gissa flaggan visar dig hur du på ett lätt och roligt sätt kan förbättra dina kunskaper i geografi. För de nyfikna finns det intressanta fakta, som kommer att hjälpa dig att behärska både geografin och spelet.

Hur spelar man Gissa flaggan: Anvisningar

Spelet Gissa flaggan är mycket underhållande. Man får poäng för varje rätt eller felaktigt gissad flagga. Målet är att samla så många bra poäng som möjligt (alltså, rätt gissade flaggor).

Resultatet beräknas efter antalet felaltiga och rätt gissade svar. Vad är knepet? Till skillnad från de vanliga beräkningssystem ökar GuessTheFlag.com svårighetsgraden med varje flagga.

Ditt spel måste vara helt felfritt för att kunna placera dig på en av de första platserna.

Spelets nytta

Nöje. Du får överblick över länder i hela världen. Varje svar oavsett om det är rätt eller fel kommer att leda dig till landet vars flagga du försöker gissa. Genom att försöka gissa alla flaggor kommer du att få en spännande resa världen runt!

Kunskap. Spelet ger också kunskap. Bara efter några spel kommer du att börja gissa flaggorna rätt oftare än förr. Förutom flaggan kommer pratbubblorna ovanför den lilla flaggan visa detaljerad information om varje land. Befolkning, yta, huvudstad, internetanvändare och mycket annan intressant information tår till ditt förfogande.

Om färgernas betydelse på flaggorna...

Röd är den dominerande färgen på flaggorna över hela världen, den förekommer nuförtiden i 74% av alla länders flaggor. Den följs av den vita färgen med 70% och den blåa med 50%.

Bland de mest populära helt röda flaggorna är de för Kina, Turkiet, Marocko, Vietnam och Albanien. Den enda flaggan I hela världen som är helt enfärgad är den för Libyen – helt grön.

Kombinationen av blått, vitt och rött inträffar mest hos de europeiska staterna och västländerna, medan rött, vitt och svart är en mycket karakteriserande färgkombination för de arabiska länder som Irak, Jemen och Egypten. Om du kommer över kombinationen gul, grön och röd i en flaggan så är det mest troligt fråga om flaggan till något afrikanskt land.

Vad står flaggornas färg för?

Vitt symboliserar fred och ärlighet.
Rött står för hårdhet, mod, styrka och tapperhet.
Blått symboliserar vaksamhet, sanning och trohet, samt ihärdighet och rättvisa.
Grönt står för hopp, glädje och kärlek, och i många kulturer är det till och med uttryck för helighet och religion.
Svart står för beslutsamhet och varaktighet. Denna färg pekar ofta på det etniska ursprunget för en nation.
Gult symboliserar generositet och ädel.

Om de ovanliga flaggorna...

Vet du att det står ett kalashnikov gevär på Moçambiques flagga ? Och att nio andra länder har olika typer av gevär på sina flaggor?

Samoaöarna – spjut och fackla
Angola – svärd
Barbados - treudd
Belize – två yxor och två slagträd
Guatemala – två pistoler med sköldar
Kenya – två spjut och en sköld
Saudi-Arabien – en sabel
Sri Lanka – en grip som håller en dolk
Swaziland – två spjut och en sköld
Jungfruöarna – tre pilar
Nepals flagga har inte rektangulär form. Den är den enda femhörniga flaggan I världen.
Vatikanens och Schweiz är de enda kvadratiska flaggorna.
Libanons flagga är helt enfärgad – den är grön.
De enda länderna som har en bild på landets yta på sin flagga är Cypern och Kosovo.
På Kambodjas flagga står en byggnad.

De ser helt likadana ut!

Andra två identiska flaggor är Monacos och Indonesiens flaggor som å sin sida är påfallande lika den polska flaggan (fast på den sisnämnda står det vita över det röda) och en dussin andra flaggor som är bara rödvita. Tchads och Rumäniens flaggor är helt identiska. De två länderna diskuterar till och med detta i FN.

Men förutom de här fyra flaggorna skiljer sig alla andra flaggor I GuessTheFlag.com från varandra. Och utmaningen för dig är att gissa vilken flagga som tillhör vilket land.

Här är ett bra sätt att utvidga dina kunskaper medans du har kul.

Hollands och Luxemburgs flaggor skiljer sig från varandra bara i nyansen av den blåa färgen (rött-vitt-blått) och blir ofta hopblandade med den ryska flaggan (vitt-blått-rött). Det finns också andra flaggor. Spela och se vilka de är! Ska vi spela?

Engelska Spanska Franska Tyska Kinesiska Japanska Ryska Bulgariska Rumänska Danska Svenska Norska Arabiska